Zupa rybna po kaszubsku

Czas przygotowania   Czas przygotowania: do godziny
Poziom trudności   Poziom trudności: łatwy
Liczba osób   Liczba osób: 3-4

Delikatna, aromatyczna i szybka w przygotowaniu. Idealna jako lekki posiłek na upalne, letnie dni.

Zdecydowanie łagodniejsza w smaku niż klasyczna zupa rybna, z pewnością przypadnie do gustu osobom, które nie przepadają za ostrym, rybnym smakiem.

A jeśli chcecie, by była samodzielnym, bardziej sycącym posiłkiem, podajcie ją ze świeżym, chrupiącym pieczywem.

SKŁADNIKI

Składniki:

  • 1200 ml bulionu warzywnego
  • 600 g polędwicy z mintaja
  • 1/2 cytryny
  • 1 duży por
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka masła
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • gęsta, kwaśna śmietana do podania
  • pieczywo (opcjonalnie)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Łodygi selera pokrój w plasterki, pora w półplasterki, a cebulę w kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w cienkie plasterki.

2

W garnku rozgrzej masło i dodaj warzywa. Smaż je przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj bulion, liść laurowy oraz ziele angielskie. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i doprowadź do wrzenia.

3

Rybę skrop cytryną i odstaw na kilka minut.

4

Do gotującej się zupy włóż delikatnie rybę, dodaj pozostały na talerzu sok i drobno posiekany koperek. Gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut.

5

Zupę podawaj z łyżką kwaśnej śmietany, świeżo mielonym pieprzem i opcjonalnie z pieczywem.

SMAKOWAŁO? PODZIEL SIĘ!

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. Więcej

W celu zapewnienia wygody i bezpieczeństwa podczas przeglądania strony MILA S.A. bez konieczności zmian ustawień przeglądarki, wyrażają Państwo zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookie. Pliki cookie to pliki tekstowe umieszczone w folderze Państwa przeglądarki. Podczas przeglądania witryny internetowej tego rodzaju plik umieszczony w urządzeniu wyśle pewne informacje do przeglądarki. Pliki cookie są bardzo rozpowszechnione i używane na wielu witrynach internetowych. Dzięki nim zarządca witryny internetowej może na przykład określić, czy dany już ją kiedyś odwiedził. Pliki cookie stosowane są w celu poprawy działania witryny internetowej oraz uczynienia jej bardziej atrakcyjną dla użytkownika, choć mogą być również używane w celach reklamowych. Pliki cookie nie powodują zmian konfiguracyjnych w urządzeniu i oprogramowaniu zainstalowanym na urządzeniu. Użytkownik może zmieniać sposób korzystania z plików cookie przez przeglądarkę, w tym blokować lub usunąć. Większość przeglądarek oferuje możliwość akceptowania lub odrzucania wszystkich plików cookie, akceptowania tylko niektórych rodzajów albo informowania użytkownika za każdym razem, gdy strona internetowa próbuje je zapisać.

Zamknij