Makowiec z bezą na kruchym cieście

Czas przygotowania   Czas przygotowania: powyżej godziny
Poziom trudności   Poziom trudności: średni
Liczba osób   Liczba osób: 15

Planując świąteczne wypieki, nie można pominąć makowca.

Zwłaszcza ten tradycyjny, z przygotowywanej samodzielnie, wypełnionej bakaliami i skórką pomarańczową masy makowej znajdzie przy świątecznym stole wielu zwolenników.

I taka właśnie jest moja propozycja. Na kruchym cieście, z warstwą słodkiej, delikatnej bezy.

Nieskomplikowany w przygotowaniu, choć odrobinę czasochłonny. Ale bez dwóch zdań wart całego poświęconego mu czasu.

SKŁADNIKI

Składniki na formę o wymiarach 25 × 30 cm

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g masła
  • 50 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany

Masa makowa:

  • 400 g maku + 1 litr mleka
  • 2 pełne łyżki mąki
  • 120 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 150 g orzechów włoskich
  • 150 g rodzynek
  • 70 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Beza:

  • 4 białka
  • 125 g cukru
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Składniki ciasta połącz ze sobą i zagnieć na jednolite ciasto.

2

Spód formy wyłóż papierem, oprósz mąką i wyłóż rozwałkowanym ciastem. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 15-18 minut, do czasu, aż ciasto lekko się zarumieni.

3

Mak zalej mlekiem, doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 25 minut. Odcedź na gęstym sicie (lub wcześniej wyłóż sito ściereczką) i odstaw do całkowitego wystudzenia. Przestudzony mak zmiel trzy razy.

4

Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę, a następnie dodaj do niej żółtka. Kiedy składniki się połączą, dodaj wymieszany z mąką mak. Wsyp bakalie i całość dokładnie wymieszają łyżką. Na koniec wmieszaj delikatnie w masę pianę z białek.

5

Masę makową przełóż na ciasto.

6

Białka ubij z cukrem na gęstą, błyszczącą pianę (ubijaj około 10 minut). Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną. Tak powstałą bezę przełóż delikatnie na masę makową. Ciasto wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 45 minut. Jeśli  beza mocno się przyrumieni, na ostatnie 10 minut przykryj ją papierem do pieczenia.

Po wyjęciu z piekarnika makowiec odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie wstaw go na 3-4 godziny do lodówki. Przed podaniem wierzch bezy oprósz cukrem pudrem.

SMAKOWAŁO? PODZIEL SIĘ!

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. Więcej

W celu zapewnienia wygody i bezpieczeństwa podczas przeglądania strony MILA S.A. bez konieczności zmian ustawień przeglądarki, wyrażają Państwo zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookie. Pliki cookie to pliki tekstowe umieszczone w folderze Państwa przeglądarki. Podczas przeglądania witryny internetowej tego rodzaju plik umieszczony w urządzeniu wyśle pewne informacje do przeglądarki. Pliki cookie są bardzo rozpowszechnione i używane na wielu witrynach internetowych. Dzięki nim zarządca witryny internetowej może na przykład określić, czy dany już ją kiedyś odwiedził. Pliki cookie stosowane są w celu poprawy działania witryny internetowej oraz uczynienia jej bardziej atrakcyjną dla użytkownika, choć mogą być również używane w celach reklamowych. Pliki cookie nie powodują zmian konfiguracyjnych w urządzeniu i oprogramowaniu zainstalowanym na urządzeniu. Użytkownik może zmieniać sposób korzystania z plików cookie przez przeglądarkę, w tym blokować lub usunąć. Większość przeglądarek oferuje możliwość akceptowania lub odrzucania wszystkich plików cookie, akceptowania tylko niektórych rodzajów albo informowania użytkownika za każdym razem, gdy strona internetowa próbuje je zapisać.

Zamknij