Dyniowe muffinki

Czas przygotowania   Czas przygotowania: powyżej godziny
Poziom trudności   Poziom trudności: łatwy
Liczba osób   Liczba osób: 12

Z okazji zbliżającego się Halloween, zachęcam Was do przygotowania tych podwójnie dyniowych muffinek. Dodanie dyniowego puree zarówno do ciasta jak i do kremu sprawia, że muffinki nie tylko świetnie smakują, ale też mają piękny kolor.

Czy można przejść obojętnie obok takich babeczek? Oczywiście, że nie! I myślę, że wcale nie trzeba być dzieckiem by z przyjemnością sięgnąć po jedną z nich.

 

SKŁADNIKI

Składniki:

  • 280 g mąki pszennej tortowej
  • 140 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 ml mleka
  • 125  ml oleju
  • 125 ml puree z dyni
  • 2 jajka

Krem:

  • 500 g mascarpone
  • 300 ml kremówki
  • 125 ml puree z dyni
  • 3 łyżki cukru pudru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Dynię pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do naczynia żaroodpornego, wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz pod przykryciem do miękkości (ok. 60 minut).

2

Przestudzoną dynię oddziel od skórki, a miąższ zmiksuj na gładkie puree.

3

Połącz ze sobą suche składniki ciasta. W drugiej misce połącz wszystkie mokre i wlej je do suchych. Zamieszaj łyżką tylko do chwili połączenia się składników.

4

Formę na muffinki wyłóż papilotkami i wypełnij ciastem do 3/4 wysokości. Wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz ok. 20-22 min (do suchego patyczka).

5

Po upieczeniu  muffinki przełóż na kratkę i odstaw do wystygnięcia.

6

Mascarpone połącz z płynną kremówką oraz cukrem pudrem i ubij na gęsty krem. Dodaj puree z dyni i miksuj tylko do chwili połączenia się składników (kilka sekund). Jeśli chcesz, by krem miał bardziej intensywny kolor, użyj pomarańczowego barwnika spożywczego.

7

Krem przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj nim wierzch babeczek. Kremową czapeczkę możesz dodatkowo udekorować halloweenowymi ozdobami.

SMAKOWAŁO? PODZIEL SIĘ!

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. Więcej

W celu zapewnienia wygody i bezpieczeństwa podczas przeglądania strony MILA S.A. bez konieczności zmian ustawień przeglądarki, wyrażają Państwo zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookie. Pliki cookie to pliki tekstowe umieszczone w folderze Państwa przeglądarki. Podczas przeglądania witryny internetowej tego rodzaju plik umieszczony w urządzeniu wyśle pewne informacje do przeglądarki. Pliki cookie są bardzo rozpowszechnione i używane na wielu witrynach internetowych. Dzięki nim zarządca witryny internetowej może na przykład określić, czy dany już ją kiedyś odwiedził. Pliki cookie stosowane są w celu poprawy działania witryny internetowej oraz uczynienia jej bardziej atrakcyjną dla użytkownika, choć mogą być również używane w celach reklamowych. Pliki cookie nie powodują zmian konfiguracyjnych w urządzeniu i oprogramowaniu zainstalowanym na urządzeniu. Użytkownik może zmieniać sposób korzystania z plików cookie przez przeglądarkę, w tym blokować lub usunąć. Większość przeglądarek oferuje możliwość akceptowania lub odrzucania wszystkich plików cookie, akceptowania tylko niektórych rodzajów albo informowania użytkownika za każdym razem, gdy strona internetowa próbuje je zapisać.

Zamknij