Ciasto herbaciano-cytrynowe

Czas przygotowania   Czas przygotowania: powyżej godziny
Poziom trudności   Poziom trudności: średni
Liczba osób   Liczba osób: 15

Dziś propozycja na zakończenie lata w słodkim, iście brytyjskim stylu.

Delikatny, nasączony herbatą biszkopt, lekki krem herbaciany, galaretka oraz słodko kwaśny krem o intensywnie cytrynowym aromacie znany w Wielkiej Brytanii pod nazwą „lemon curd”.

Gorąco polecam!

Składniki na formę o wymiarach 24×28 cm

SKŁADNIKI

Biszkopt:

  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • skórka otarta z 1 cytryny

Krem herbaciany:

  • 500 g mascarpone
  • 500 ml kremówki
  • 7 pełnych łyżek cukru pudru
  • 3 pełne łyżeczki żelatyny
  • 2 torebki herbaty
  • 150 ml wrzątku

Krem cytrynowy:

  • 5 cytryn
  • 5 jajek
  • 280 g cukru
  • 250 g masła

Galaretka:

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 200 ml wrzątku
  • 500 ml zimnej wody

Poncz:

  • 100 ml słodkiej herbaty z cytryną

Dodatkowo (do kremu cytrynowego):

  • 1 kopiasta łyżeczka żelatyny
  • 50 ml wrzątku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Zetnij skórkę z cytryn (tylko żółtą część) i posiekaj w paski. Z cytryn wyciśnij sok. Jajka połącz z cukrem w niewielkim rondelku z grubym dnem i ubijaj energicznie rózgą przez 2-3 minuty. Następnie wstaw rondel na palnik i podgrzewaj na niewielkim ogniu mieszając od czasu do czasu. Kiedy masa jajeczna zrobi się ciepła dodaj do niej sok oraz skórkę z cytryn. Ponownie podgrzej i dodawaj po łyżce masła. Mieszaj do czasu aż krem zacznie się gotować, a następnie zdejmij go z palnika i przecedź przez gęste sito.

2

Przecedzony krem wystudź do temperatury pokojowej.

3

Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę, a następnie dodaj do niej skórkę z cytryny oraz wodę. Na koniec wsyp przesianą mąkę i miksuj na najwolniejszych obrotach tylko do chwili połączenia się składników.

4

Spód formy wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj go delikatnie olejem. Przelej do niej ciasto, wyrównaj wierzch i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz ok. 12-14 minut (do suchego patyczka).

5

Kiedy biszkopt wystygnie zdejmij z niego papier, ponownie umieść w formie i naponczuj herbatą.

6

Torebki z herbatą zalej wrzątkiem i odstaw na około 6-7 minut. Po tym czasie wyciśnij je, a herbatę ponownie zagotuj. Gorącą herbatą zalej żelatynę i mieszaj do całkowitego jej rozpuszczenia. Odstaw do wystygnięcia. Mascarpone połącz z płynną kremówką oraz cukrem pudrem i ubij na gęsty krem, do którego (cały czas miksując) wlej herbatę z żelatyną.

7

Masę herbacianą wyłóż na biszkopt i wstaw do lodówki na około godzinę.

8

Galaretki rozpuść we wrzątku, a następnie dolej do nich zimną wodę. Mieszając od czasu do czasu odstaw galaretkę w chłodne miejsce i kiedy zacznie delikatnie tężeć przelej ją na masę herbacianą. Ciasto ponownie wstaw do lodówki.

9

Kiedy galaretka zastygnie rozprowadź na niej krem cytrynowy połączony z rozpuszczoną we wrzątku żelatyną, a następnie wstaw ciasto do lodówki na całą noc, by krem zastygł.

Przed podaniem ciasto możesz udekorować pokruszonymi bezami i plastrami cytryny.

SMAKOWAŁO? PODZIEL SIĘ!

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. Więcej

W celu zapewnienia wygody i bezpieczeństwa podczas przeglądania strony MILA S.A. bez konieczności zmian ustawień przeglądarki, wyrażają Państwo zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookie. Pliki cookie to pliki tekstowe umieszczone w folderze Państwa przeglądarki. Podczas przeglądania witryny internetowej tego rodzaju plik umieszczony w urządzeniu wyśle pewne informacje do przeglądarki. Pliki cookie są bardzo rozpowszechnione i używane na wielu witrynach internetowych. Dzięki nim zarządca witryny internetowej może na przykład określić, czy dany już ją kiedyś odwiedził. Pliki cookie stosowane są w celu poprawy działania witryny internetowej oraz uczynienia jej bardziej atrakcyjną dla użytkownika, choć mogą być również używane w celach reklamowych. Pliki cookie nie powodują zmian konfiguracyjnych w urządzeniu i oprogramowaniu zainstalowanym na urządzeniu. Użytkownik może zmieniać sposób korzystania z plików cookie przez przeglądarkę, w tym blokować lub usunąć. Większość przeglądarek oferuje możliwość akceptowania lub odrzucania wszystkich plików cookie, akceptowania tylko niektórych rodzajów albo informowania użytkownika za każdym razem, gdy strona internetowa próbuje je zapisać.

Zamknij